Готувати рідини для паріння самостійно справді виходить трохи дешевшим – факт. Але, якщо по-чесному, то витрачений час на приготування зрівнює матеріальний бік. І фішка тут не в економії грошей.
Фішка самостійного приготування жижки – це кайф від процесу та усвідомлення того, що ви робите собі власними руками ароматні хмари. І, безперечний плюс, що ви, знаючи свої побажання та смаки, створюєте максимально підходящий вам за всіма параметрами продукт.
Якщо вас надихають експерименти, і вам не шкода витратити на них свій час, якщо ви хочете стати «королем лабораторії» і робити смачні та ароматні жижки, то вам слід знати секрети зіллєваріння (самозамісу).
Будьте готові до того, що через невелику кількість часу після того, як ви зважилися на самозаміс, у вас вдома дійсно збереться невелика лабораторія з баночками, пляшками, які бажано правильно зберігати в сухому темному прохолодному місці та подалі від дітей та тварин.
Це логічно і просто, але багато хто про це забуває. Підсумком неправильного зберігання є втрата властивостей та якості вмісту.
І витримка. Для кремових та тютюнових аромок ще більше часу та терпіння. Чим більше в жижи додано ароматизаторів, тим більше часу їй потрібно, щоб усі аромати вступили в реакцію, правильно змішалися та наситили основу. У середньому, для того щоб жижа нормально настоялася потрібно від 2 до 10 діб. Радимо іноді відкривати і провітрювати флакон з жижею, що настоюється, для насичення киснем.
Можна, звичайно, все змішати, збовтати і відразу парити, але, в такому разі, якийсь аромат може вийти занадто різким і перебити всі рештки складових жижок.
Можна нагріти на водяній бані, в мультиварці, або мікрохвильовій печі для прискорення процесу, але це не так надійно, як просто дати настоятися. При нагріванні можуть втрачатися смакові якості. Але, якщо вже вирішили прискорити процес приготування жижки нагріванням, то не нагрівайте більше 40 градусів. Після нагрівання потрібно добре збовтати пляшку з жижею і почекати кілька годин.
Базову рідину можна придбати вже у готовому вигляді з різними пропорціями складових. А можна приготувати самостійно, підлаштовуючись під свої особисті уподобання.
Балансуючи кількість пропіленгліколю (PG) та гліцерину (VG) у складі бази, ви зможете надавати різні характеристики своєї рідини. Іноді (рідко) до бази додають дистильовану воду (АD), в основному, коли доданий високий відсоток вмісту гліцерину і жижа виходить занадто густа.
Загальний сенс такий, що чим більше в жижці міститься гліцерину – тим вона густіша, і тим більше виходить пара, а чим більший відсоток пропіленгліколю – тим більш яскрава виходить смакопередача та сильніший удар по горлу.
Наприклад: 50PG/50VG – збалансований склад, середня пара та висока смакопередача; 40PG/60VG – склад середньої густоти, багато пари та нормальна смакопередача; 60PG/40VG – рідкий склад, середня пара та висока смакопередача тощо за аналогією. Ви можете експериментувати скільки завгодно, замішуючи собі базу під настрій та обчислюючи собі ідеальне співвідношення гліцерину та пропіленгліколю.
Щоб перевірити якість основи, слід капнути її на атом. Ви не повинні відчути жодних сторонніх запахів та смаків. Врахуйте, що гліцерин надає рідше солодкуватий присмак - це норма, а також гліцерин швидше псує спіраль.
Найкраща тара для аромок – це темне скло. Щодо смаку – вибір тільки за вами і вибір – величезний.
Важливо! Більше аромки – значить насиченіший смак. Якщо перебільшити з ароматизатором, можете не тільки зробити жижу різкою та несмачною, але й заглушити свої смакові рецептори на деякий час.
При замісі моносмак не слід використовувати концентрацію ароматизатора більше 15%. Один відсоток аромки на 10 мл рідини – приблизно 3 краплі. Далі, розраховуйте за рецептом або, орієнтуючись на власний смак.
Ви і так, звичайно, в курсі, але варто ще раз згадати, що нікотин шкодить здоров'ю. Але, якщо порівнювати паріння жижки з нікотином і куріння звичайних сигарет (в яких міститься не тільки нікотин, але ще й різні смоли і чимала частина таблиці Менделєєва), то очевидно, що паріння не так небезпечно. До речі, поступово знижуючи вміст нікотину в жижці, можна без зусиль перейти на нульовку (рідка без нікотину) і навіть кинути палити сигарети.
Важливо! Дуже настійно рекомендуємо, при самозамісі додавати якісний нікотин тільки після настою вже готової рідини для паріння. Нікотин – дуже активна хімічна речовина, яка входить у різні хімічні реакції, окислюється і може змінити міцність, смак і аромат рідини, якщо додати його разом із аромками.
Якщо ж ви ніколи не курили сиги, то й з нікотином у жижці заморочуватися не варто.
Завжди перевіряйте терміни придатності та якість інгредієнтів для самозамісу. Якщо один із складових вашої рідини поганої якості або довго і неправильно зберігався, якщо окислився нікотин, якщо хоч щось вас бентежить, не додавайте це до вашої рідини. Смак буде зіпсований. Так. Це буде помітно та відчутно. Дуже важливим є баланс усіх інгредієнтів у жижці. Від якості та відсоткового співвідношення інгредієнтів безпосередньо залежить те, що ви вдихатимете. І за допомогою самозамішування, ви можете подбати про те, щоб це було щось прекрасне. Сподааємося, що наші поради допоможуть вам максимально ефективно виявляти свою фантазію та створювати нові, унікальні та улюблені рідини для паріння.